Primarul și viceprimarul comunei doljene Secu, acolo unde în urmă cu o lună a fost confirmat focarul de pestă porcină, sunt acuzați de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Dolj de faptul că au încurcat autoritățile în ceea ce privește derularea acțiunilor de ucidere preventivă a porcilor din localitatea Comănicea. Chiar și prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a adus în atenție acest aspect, marți, la Ședința de Colegiu Prefectural, solicitând DSP-ului să verifice cum este posibil ca viceprimarul să crească 15 porci, în gospodărie, pentru consum propriu, cum a declarat acesta la vremea respectivă.  

Potrivit directorului DSVSA Dolj, Andrei Butaru, atât primarul cât și viceprimarul comunei Secu au influențat comunitatea și tocmai din această cauză s-a întârziat procedura de ucidere preventivă.

„În ceea ce privește episodul de pestă porcină, ne-am confruntat cu această problemă la începutul lunii noiembrie. Vreau să spun că toate instituțiile au acționat corect și ne-au sprijint, mai puțin Primăria Comunei Secu. Ba mai mult, aș vrea să spun că atât primarul cât și viceprimarul ne-au împiedicat în soluționarea problemei pe care o puteam rezolva din prima zi și de aceea a durat mai mult. Așa se întâmplă când unii care habar nu au ce vorbesc își spun părerea despre lucruri pe care nu le știu. Chiar dacă par răutăcios să știți că acest aspect ne-a creat foarte mari probleme pentru că abia după amiază am reușit să intrăm în focarul respectiv. Oamenii au fost chiar sfătuți să renunțe la acțiune, mă refer la cel de pe buldo, sau la cel care urma să transporte cadavrele. Acestea nu sunt trecute în manualul operațional al combaterii bolilor, dar ei trebuie să respecte ceea ce s-a stabilit. Poate vor înțelege mai devreme sau mai târziu că pot să facă mai mult rău. Decizia pe care noi am luat-o atunci, în comun, de ucidere preventivă a fost cea mai bună măsură”, a declarat Butaru.

În ceea ce privește desbăgubirile, localnicii din Comănicea și-au primit banii, plățile fiind efectuate luni.

„Controlăm în continuare zona. Vestea bună este că ieri, la ora 14.00, am plătit toți oamenii care au avut animale cu probleme. S-au făcut plăți în valoare totală de 70.000 de lei. Consider eu că am acționat așa cum trebuie și că iată oamenii nu au pierdut munca, așa cum au existat discuții și tot felul de zvonuri”, a mai spus directorul DSVSA Dolj.

Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu a cerut DSP –ului Dolj să verifice cum este posibil ca într-o gospodărie să fie crescuți 15 porci pentru consum propiu, în această situație aflându-se viceprimarul comunei Secu, Viorel Țîrei.

Directoarea DSP Dolj, Ludmila Prunariu, l-a asigurat pe prefect că va veni cu o informare în acest caz, imediat după ce în baza unei sesizări se vor efectua verificări. Viceprimarul comunei Secu se află pe lista despăgubuților, figurând cu 15 porci sacrificați.

Nici primarul și nici viceprimarul nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere în acest caz.

Articolul precedentComandantul și adjunctul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova, învestiți în funcții
Articolul următorConstructorii trec la amenajarea interioară a bazinul de înot de la Colegiul „Carol I” din Craiova