Mai multe instituții din Craiova, subordonate primăriei, înregistrează deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, concluziile raportului întocmit de către personalul de specialitate din cadrul instituţiei, după controlul efectuat în cel de-al doilea semestru de anul trecut, evidențiind faptul că fie nu pot fi rezolvate probleme vechi, fie au apărut altele noi.  

Personalul de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor a constatat, în urma verificărilor făcute la toate structurile subordonate Consiliul Local al municipiului Craiova, că unele instituţii mai au de pus la punct anumite aspecte.

Probleme sunt în continuare la Căminul pentru persoane vârstnice Craiova, acolo unde, conform raportului „nu este înfiinţat un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă de categoria a II-a, contrar prevederilor pct. 5 lit. c) din Scenariul de securitate la incendiu vizat spre neschimbare de ISU Oltenia Dolj la data de 04 septembrie 2015; persoanele cu dizabilităţi sunt cazate la etajele superioare 3 şi 4, iar acestea trebuie să fie cazate la etajele inferioare în vederea unei mai bune posibilităţi de evacuare”.

Pe lista instituțiilor cu probleme continuă să rămână și sediul Primăriei Craiova, arhiva fiind amplasată necorespunzător, iar materialul din care sunt confecționate rafturile arhivei nu este unul sigur.

„O parte din rafturile amplasate în spaţiile cu destinaţia de arhivă nu sunt confecţionate din materiale incombustibile din clasa de reacţie la foc minimum A2 şi nu sunt asigurate împotriva răsturnării sau căderii; sediul din municipiul Craiova, str. A.I. Cuza nr. 1, sediul din mun. Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7 – rezolvat parţial; spaţiile cu destinaţia de arhivă cu suprafaţa mai mare de 36 mp. amplasate la subsolul clădirilor nu sunt prevăzute cu sisteme de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi; sediul din mun. Craiova, str. A.I. Cuza nr. 1, sediul din mun. Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7; – Spaţiile cu destinaţia de arhivă cu suprafaţa mai mare de 36 mp. amplasate la subsolul clădirilor nu sunt prevăzute cu uşi având RF 90 min. şi dispozitive cu autoînchidere; sediul din mun. Craiova, str. A.I. Cuza nr. 1, sediul din mun. Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7”, se arată în raport.

Cu ocazia verificărilor, au fost depistate nereguli și la Spitalul Filantropia sau la Teatrul Colibri.

La unitatea spitalicească „nu s-a întocmit planul de intervenţie în caz de incendiu pentru clădirea în care îşi desfăşoară activitatea clinica de Pediatrie şi Ambulatoriu de specialitate pentru copii; nu există autorizaţia de securitate la incendiu la Clinica de pediatrie şi Ambulatoriul de specialitate pentru copii”, conform raportului.

La Teatrul Colibri „nu au fost luate măsuri pentru asigurarea protecţiei la foc a spaţiilor destinate publicului faţă de spaţiile adiacente, care au primit destinaţia de spaţii de depozitare, ateliere de creaţie, prin elemente de contrucţie rezistente la foc şi uşi rezistente la foc, iar cele existente nu sunt prevăzute cu sisteme/dispozitive de autoînchidere funcţionale care să asigure menţinerea acestora în poziţia închis sau să le închidă automat la nevoie; nu sunt asigurate sisteme, dispozitive de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi pentru spaţiile de depozitare utilizate din cadrul obiectivului (magazii decoruri, materiale, magazii costume, recuzita)”, arată verificarea.

În cee ce privește adăposturile publice de protecţie civilă, acestea nu asigură condiţiile de microclimat, instalaţiile de filtro-ventilaţie neavând celule filtrante, au concluzionat echipele de control.

Probleme au fost și la școlile și grădinițele verificate, în acest caz impunându-se, ca de fiecare dată, luarea urgentă a anumitor măsuri.

„S-au controlat din punct de vedere al prevenirii şi stingerii incendiilor şi protecţiei civile toate sediile instituţiilor de învătământ (şcoli, grădiniţe, licee), iar în urma controalelor de prevenire s-a constatat faptul că există unele clădiri cu destinaţia de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu: 1. Grădiniţa cu program prelungit ”Eden” Craiova; 2. Grădiniţa cu program prelungit ”Floarea Soarelui” Craiova; 3. Şcoala gimnazială ”Lascăr Catargiu” – Grădiniţa cu program prelungit ”Lascăr Catargiu” Craiova; 4. Liceul ”Matei Basarab” Craiova – Cabinete Metodice P+3”, arată raportul autorităților.

Articolul precedentFestivalul „Puppets Occupy Street”, Premiul Special UNITER
Articolul următorAnchetă în cazul celor trei persoane din Dolj care au fost băgate forțat în carantină după ce au venit din Italia