Parcul auto al RAT Craiova ar putea fi înnoit cu alte 22 de autobuze electrice, printr-un proiect cu fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Este vorba despre mijloace de transport de 12 metri, cu 22 de staţii de reîncărcare lentă şi 8 staţii de reîncărcare rapidă, totul fiind prins în proiectul „MOdernizarea sistemului de TRansport publIC cu autobuzul în zona Metropolitana Craiova – MOTRIC Metropolitan“.

Pentru a fi aprobat, consilierii locali se întâlnesc, vineri, într-o ședință de îndată.

Potrivit Ghidului specific aferent apelului de proiecte pentru Componenta 10 – Fondul local, pentru achiziția de autobuze nepoluante (electrice) de 12 m, suma maximă eligibilă care poate fi solicitată este de 551.000 euro/bucată, fără TVA.

Totodată, costul stațiilor de încărcare pentru autobuzele electrice este cuprins în costul vehiculului, adică o stație de încărcare rapidă (pe traseu), la 1-3 autobuze achiziționate, și câte o stație de încărcare lentă (la autobază) pentru fiecare vehicul achiziționat.

„Având în vedere această oportunitate de finanţare, considerăm necesară depunerea unui proiect în parteneriat pentru achiziția de autobuze electrice în cadrul componentei 10 – Fond local din Planul Naţional de Redresare si Rezilienţă“, arată proiectul de hotărâre întocmit de către reprezentanții Primăriei Craiova.

Valoarea totală a proiectului ar fi de 61.409.769,40 lei, fără TVA, respectiv 12.474.814,51 euro. Adică 73.077.625,59 lei, inclusiv TVA, echivalentul a 14.845.029,27 euro (TVA inclus). O valoare care s-ar încadra în suma prealocată municipiilor reşedinţă de judeţ, de 12.493.000 de euro, fără TVA.

Pe lângă aprobarea sumei care va fi solicitată prin PNRR, Consiliul Local va aproba şi asigurarea din bugetul Craiovei a sumelor reprezentând cheltuieli neeligibile, cât şi a altor cheltuieli ce pot să apară pe durata de valabilitate a contractului de finanţare pentru implementarea proiectului.

Conform proiectului, cele 22 de autobuze electrice vor fi folosite pe traseele din zona metropolitană, adică în exteriorul Craiovei.

Extinderea acestor trasee este utilă întrucât Primăria Craiova a înfiinţat Asociația Metropolitană de Transport Public Craiova, din care fac parte comunele Breasta, Bucovăţ, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare, Pieleşti, Şimnicu de Sus şi Gherceşti.

Proiectul cu fonduri prin PNRR înseamnă, implicit, şi 45 de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice.

„Depunerea proiectului de faţă implică automat o alocare suplimentară pentru achiziționarea a 45 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice pentru municipiul Craiova şi două staţii pentru comuna Ișalnița. Suma maximă eligibilă ce poate fi solicitată pentru o staţie cu minim două puncte de reîncărcare este de 25.000 de euro. Valoarea totală pentru achiziţionarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice nu va fi scăzută din suma prealocată municipiului Craiova, de 12.493.000 de euro, fără TVA“, se arată în proiect.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentSCM Craiova are reprezentant în noul CA al FRH
Articolul următorPrințul Nicolae, interviu emoționant: de ce Iliescu NU l-a vrut pe Regele Mihai în România – Culisele statului paralel, sâmbătă, ora 21