Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova dă vina pe clinicile private din Bănie pentru starea economică precară în care se află unitatea medicală şi pe faptul că medicii direcţionează pacienţii către privat.

Reprezentanţii managementului unităţii medicale au vrut să dea un răspuns, printr-un comunicat de presă, protestului iniţiat de angajaţi, joi.

În primul rând, spitalul nu mai are bani pentru vouchere de vacanţă. Pentru achiziționarea voucherelor de vacanță în valoare de 3,700.000 lei, SCJU Craiova ar trebui să achite integral suma, înaintea achiziționării lor, dar dispunem de aceşti bani.

„Legea 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare prevede faptul că: ‘în limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește, când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau reprezentanții acestora’. Prin urmare, trebuie înțeles că reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJUC) Craiova sunt în imposibilitatea de a asigura cadrelor medicale voucherele de vacanță. Regretăm această situație și asigurăm cadrele medicale de tot respectul și valorizarea muncii pe care o depun, dar motivele pentru care am ajuns aici sunt mai multe și întemeiate”, se arată în comunicatul citat.

Problemele financiare ale acestei unități medicale ar fi cauzate şi de clinicile private din oraş.

„Cea mai importantă cauză pentru care s-a ajuns în această situație este dată de ‘transferul’ unei mari părți din serviciile medicale, ce ar trebui efectuate și decontate în spitalul public, către clinicile private din oraș. În ultimii doi ani, sistemul privat s-a dezvoltat foarte mult, iar o parte semnificativă dintre pacienți au ajuns să fie tratați în clinicile private și nu în SCJU Craiova. Din această cauză, adresabilitatea pacienților în Ambulatoriul integrat al Spitalului și implicit internarea bolnavilor în spital, a scăzut mult și totodată au scăzut și încasările spitalului”, mai spune sursa citată.

Spitalul dă vina pe medicii care aleg să-şi direcţioneze pacienţii către aceste clinici private.

„Este important de ținut cont că SCJU Craiova este un spital clinic, ceea ce înseamnă că personalul medical (medicii) sunt în proporție foarte mare cu integrare clinică, iar legea le permite să intre în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) la alt furnizor, până la 17.5 ore/săptămână. Rezultatul acestui fenomen este însă nerealizarea valorii de contract, în relație cu CAS Dolj de către spital, din cauza reducerii numărului de cazuri chirurgicale, cu grad mare de complexitate în cadrul SCJU Craiova”, mai spune conducerea spitalului.

În plus, SCJU Craiova a suportat în ultimele luni cheltuieli suplimentare pentru rezolvarea unor probleme mai vechi, așa cum a fost situația celor trei aparate CT (Computer tomograf) nefuncționale de luni bune sau chiar ani.

Articolul precedentDoljean încarcerat pentru proxenetism și furt
Articolul următorVIDEO/Alunecare de pietre pe Transfăgărășan, între Cârțișoara și Bâlea Cascadă