Medicul Virgil Musta, cu aproape 30 de ani experienţă în bolile infecţioase, are 60 de ani. Un frate tot medic, iar tatăl său, unul dintre fondatorii PNL Timiş, din ianuarie 1990.

Multă lume se întreabă de ce e Timişoara centrul vindecărilor COVID-19 din România. Până ieri, 49 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi. Care e secretul? Medicul infecţionist, Virgil Musta, un doctor dintr-o familie cu lungă tradiţie liberală, e conectat 24 de ore din 24 cu pacienţii. Pune pasiune în tot ceea ce face. Are toată profilaxia rânduită, bănăţeneşte. Nu pare obosit. Spune că la Spitalul Victor Babeş din Timişoara s-a stabilit o altă schemă de tratament decât în restul ţării, în acord cu marii epidemiologi de la Bucureşti. O pastilă cu două retrovirale şi în cinci, şase zile, pacientul se externează vindecat, nu înainte de a i se face două teste de certitudine. 

Dar cine este miraculosul doctor salvator ale atâtor vieţi? L-a descoperit la orele amiezii tot în clinică. Şi-a făcut un răgaz de trei sferturi de oră pentru un interviu, vorbind despre viaţă, credinţă şi altruism. Timid, ne-a istorisit despre familia lui de legendă.

Bunicul său a fost reprezentantul Timiş-Torontalului la Adunarea Naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Străbunicul său era arhiereu al Caransebeşului, tot de factură liberală.

A terminat medicina în 1984. Pentru o scurtă perioadă a fost medic de ţară, la Remetea Mică. Revoluţia l-a prins la Electrotimiş, medic de uzină.

După 1990 s-a înscris la concursul pentru specialitatea de boli infecţioase. La scurt timp şi-a dat doctoratul în enterocolitele la copii. A prins postul la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, pe vremea când era aproape o ruină.

Se ocupă de mai mulţi ani de Centrul Regional dedicat celor infectaţi cu HIV din trei judeţe: Hunedoara, Timiş şi Arad.

Spirit altruist, şi-a împărţit timpul între familie, biserică şi spital. Din 1998 conduce Fundaţia Profilaxis, înfiinţată împreună cu fratele său şi cu alţi colegi.

Trimite medici tineri să facă profilaxii sanitare celor fără asigurări, mai săraci şi speriaţi de analizele făcute de doctorii de familie. Are un proiect împreună cu Mitropolia Banatului. A pătruns în cercul celor care zic “mai bine să nu ştiu ce am.” Cu aparatura din dotare (spirometre, EKG-uri portabile, stetoscoape etc), cei din teren îi consultă pe cei nevoiaşi, iar datele se transmit prin sistem de telemedicină specialiştilor din clinica sa privată. A ajutat astfel sute de oameni care nu se duceau la medic. Preoţii locali le-au facilitat tinerelor cadre medicale întâlnirile cu această categorie socială.

La Timişoara s-a ocupat de înfiinţarea Colegiului Teologic Antim Ivireanu, unde e preşedinte al Comitetului de părinţi, fiica ca având 9 ani, fiind elevă a instituţiei.

Colegiul Teologic este coordonat de Mitropolia Banatului, prin părintele Pavel, consilier al Mitropolitului Ioan al Banatului.

În timpul liber cântă la pian cu fiica sa. A absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara.

A moştenit credinţa de la bunicii săi, iar de la tatăl său, Horia Musta, fotbalul. În 1993 a participat cu echipa naţională a medicilor la Cupa Mondială de la Riccione, din provincia Rimini, Italia, unde a reuşit să obţină cu echipa sa un spectaculos loc III.

Crede că doar prin izolare putem stăpâni epidemia. Face apel #staiacasă, scrie happymed.tv  

Articolul precedentVIDEO. Solidaritate pentru sănătate. Jurnaliștii din Craiova s-au mobilizat și au donat sânge, cântând alături de medici și asistente: Totul va fi bine
Articolul următorDOLJ: Mașini înzăpezite, drumuri blocate și sute de case fără curent electric