Medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentele și investigațiile, au transmis, luni seara, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Reprezentanții Casei de Sănătate au trimis această informare după ce a fost dat ordin potrivit căruia, începând de astăzi, tot ceea nu reprezintă o urgență, din punct de vedere medical, nu se mai tratează, timp de 14 zile, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

„În cadrul programelor naţionale de sănătate curative există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe dar care necesită continuarea tratamentelor/investigaţiilor. Acestea sunt: chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice, investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, tratamentul diabetului zaharat, tratamentul sclerozei multiple, tratamentul hemofiliei şi talasemiei, tratamentul unor boli rare, tratamentul unor boli endocrine, tratamentul substitutiv cu metadonă, tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic”, anunță CNAS într-un comunicat de presă.

În cazul acestor afecțiuni, medicii curanţi decid care sunt situaţiile în care se pot amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigaţiilor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative şi sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de către unităţile sanitare publice și private.

Decizia de întrerupere a curelor de chimioterapie şi radioterapie aflate în curs rămâne la latitudinea medicilor curanţi, care vor lua decizia în funcţie riscul de infecţie cu virusul SARS-COV-2 şi beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrării terapiei oncologice.

În situaţia în care se suspendă complet activitatea structurilor ambulatorii medicaţia specifică poate fi acordată şi pe o foaie de condică special întocmită în acest sens.

„Atunci când medicul curant apreciază că este posibilă administrarea medicamentelor specifice perfuzabile şi la domiciliul pacientului (în funcţie de starea clinico-biologică a pacientului, de condițiile de viaţă şi de nivelul de educaţie a acestuia sau ale aparţinătorilor săi, de datele de siguranţă privind administrarea medicamentului precizate în RCP –ul produsului), cu sprijinul conducerii unităţii sanitare poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical”, se mai arată în comunicat.

Această informare a venit la timp întrucât foarte multe unități din mediul privat erau puse în dificultate, cea mai mare problemă fiind în cazul celor care tratează afecțiunile oncologice.

Bolnavii de cancer trebuie să continue ședințele de chimioterapie, iar o întrerupere a tratamentului ar avea consecințe grave asupra stării de sănătatea a pacientului.

Articolul precedentVIDEO. Viscolul creează mari probleme în Dolj. Utilajele nu fac față acțiunii de deszăpezire
Articolul următorDolj: Accident cu o victimă pe Centura de Nord a Craiovei. Coliziune între o autoutilitară și un TIR, din cauza vântului puternic