Bugetul municipiului Craiova, aferent acestui an, a fost aprobat, vineri, de către consilierii municipali, cei de la PNL și alesul local din partea ALDE nefiind de acord cu proiectul și votând împotrivă. 

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Craiova, Dumitru Mănescu, consilier ALDE, a punctat câteva dintre aspectele care îl nemulțumesc cu privire la acest buget. Unul dintre ele face referire la faptul că  subvențiile acordate societăților din subordinea municipalității nu lasă unitățile respective să caute soluții pentru a se dezvolta.

„Pe aceste societăți nu le mai obligă să găsească soluții de dezvoltare, de modernizare, de rezolvare a problemelor pe care le au, a crizelor în care se găsesc, fiindcă știu că vine bugetul local și le rezolvă aceste probleme. Am fost surprins că nivelul subvențiilor la RAT este mai mare decât nivelul veniturilor realizate de această societate. Am observat că, practic, primăria le asigură aproape integral salariile și veniturile. Din cauza asta, nu simt nevoia să încerce să se modernizeze, să atragă cât mai mulți plătitori și trăiesc într-o stare de acalmie totală, fiindcă primăria le asigură tot ce au nevoie”, a menționat Mănescu.

În replică, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, a precizat că  „peste tot în lume, transportul călătorilor este subvenționat”.

„Acest raport, calitate-subvenție, și calitate-preț, este într-adevăr o discuție, dar noi de abia am început programul de înnoire a parcului și așteptăm și ca societatea să crească foarte mult calitatea acestor servicii, ceea ce nu mă îndoiesc că se va întâmpla”, a spus Genoiu.

La rândul său, consilierul liberal Flavius Sirop a adus în atenție faptul că a depus un set de amendamente la proiectul de buget, denumit „zece priorități pentru Craiova”, și că a fost repins în totalitate.

Secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, anunțat că toate aceste amendamente  au fost respinse încă din ședințele de comisii, fiind fără fundament legal.

Ca în fiecare an, consilierii liberali au criticat modul în care a fost gândită cheltuirea banilor. După ce aceștia au discutat și li s-au și oferit explicații, s-a trecut la vot, proiectul de buget al anului 2020 trecând cu 21 de voturi „pentru” și șase „împotrivă”.

Proiectul de buget poate fi consultat AICI.