„Ziua Olteniei” va fi marcată, astăzi, la Craiova, cea de-a doua ediție a evenimentul reunind reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt și Mehedinți.   

Managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Niculina Stoican, a anunțat că artiștii doljeni vor fi cei care vor da startul manifestării ce va avea loc începând cu ora 16.30, la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova.

„Suntem foarte bucuroși de faptul că anul acesta cei care sunt implicați s-au gândit să avem parte de un spectacol mult mai elaborat și suntem foarte fericiți că suntem parte din acest proiect minunat. Este un spectacol la care participă nu doar instituțiile de cultură pe latură de folclor, ci și teatrele din toată Oltenia, Filarmonica Oltenia, Opera Română, este un spectacol elaborat. Ansamblul Maria Tănase va deschide porțile spectacolului. M-am gândit ca momentul nostru să fie unul pur oltenesc pentru că suntem în capitala Olteniei, iar <<Maria Tănase>> este, din punctul meu de vedere cel mai bun ansamblu al zonei și unul dintre cele mai bune din țară. Vom participa cu tot corpul de balet, toată orchestra și cele patru capete de afiș, însemnând Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mâțu Stoian și Niculina Stoican. Avem un moment foarte special, profund, cu un mesaj orientat clar către sufletul oltenilor și sunt convinsă că vom reuși să sensibilizăm publicul. Sunt convinsă că cei din sală și cei din fața micilor ecrane vor reacționa la mesajul nostru”, a spus Niculina Stoican.

La rândul lor, președintele Consiliul Județean Dolj, Ion Prioteasa, și primarul Craiovei, Mihail Genoiu, au amintit faptul că spectacolul se datorează bunei colaborări dintre instituțiile de cultură ale celor cinci județe din Oltenia. În Bănie sunt aștepați, de asemenea, președinții celorlate patru județe din regiune și primarii orașelor-reședință de județ.

Potrivit organizatorilor, spectacolul „îşi propune să scoată în evidenţă personalităţile, istoria, tradiţiile şi tezaurul cultural al regiunii”, pe scenă urmând să urce artişti de la Filarmonica „Oltenia”, Opera Română Craiova, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” din Mehedinţi, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Căluşarii din Cezieni-Olt, artista Emilia Dorobanţu, Constantin şi Cosmin Gaciu (voce şi acompaniament cobză).

Ziua Olteniei este sărbătorită la data de 21 martie, fiind instituită prin Legea nr. 65/2017.
Potrivit actului normativ, publicat în Monitorul Oficial la data de 19 aprilie 2017, această sărbătoare poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

Foto arhiva, editia de anul trecut.

 

Articolul precedentCopil de 12 ani, lovit de mașină pe o stradă din Craiova
Articolul următorDoljul, printre județele unde se fac percheziții de amploare într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul este uriaș