Vicepremierul Paul Stănescu şi ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-au numărat printre oficialii prezenţi, sâmbătă, la Slatina pentru unde a ajuns caravana națională de informare și promovare, „Alege oaia!”.

Evenimentul este organizat de către Direcția pentru Agricultură Județeană Olt în parteneriat cu Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Județean Olt, Asociația „Țara Loviștei” și Asociația Crescătorilor de Animale „Slătioara”. Crescători de animale din județele Olt, Vâlcea, Teleorman și Dolj au fost prezenți la caravană cu 12 țarcuri unde au expus animale de diferite rase.

Printre oficialii prezenţi s-au numărat şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul Slatinei, Emil Moţ, deputaţii Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan, dar şi directorul ANIF, Florin Barbu, şi cel al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Daea şi Stănescu au vizitat standurile de pe Esplanadă şi au discutat cu crescătorii de animale.

„Merge foarte bine «Alege Oaia!» în România, iar Oltenia este în România, după cum ştiţi, şi îi respectăm pe toţi, indiferent unde se află şi câte oi au fiecare. Zona de nord, zonele înalte sunt favorabile pentru creşterea oilor, dar şi zonele de şes. Am văzut aici câteva exemplare care se deosebesc de zonele înalte, unde oaia de lapte îşi găseşte mai bine arealul, împreună cu capra. Am văzut ferme mixte şi sunt foarte mulţumit de ceea ce am văzut. Sunt multe lucruri de rezolvat în zonă, procesul de ameliorare n-a pătruns încă aici. Nu întâmplător, am fost atent la această preocupare a crescătorilor de a crea din material biologic bun, care să se adapteze condiţiilor, ca oamenii prin ceea ce fac să obţină rezultate pe măsura efortului pentru a putea câştiga şi a-şi mări efectivele”, a declarat Petre Daea.

El a adăugat că Guvernul va continua să-i susţină pe crescătorii de animale.

„După cum aţi putut vedea şi dumneavoastră, sunt oameni tineri şi aceşti oameni tineri trebuie susţinuţi. Facem acest lucru în cadrul guvernului”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Totodată, vizitatorii au putut degusta tocăniță de oaie, pastramă, cârnați, brânzeturi, iar cei interesați vor putea să își procure carne și produse din carne de oaie. Atmosfera va fi întreținută de către Ansamblul „Doina Oltului” pe toată durata evenimentului.

Obiectivul final al acestei campanii este păstrarea tradițiilor locale privind obiceiurile gastronomice de preparare a cărnii de oaie, creșterea consumului de produse din carne de oaie, sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea la nivel național a unei piețe de Gross, iar la nivel județean constituirea de magazine destinate comercializării cărnii și a produselor din carne de oaie.

Programul de vizitare standurilor din Caravana „Alege Oaia!” este între orele 10.00 – 17.00 pentru ambele zile ale weekend-ului.

 

Articolul precedentMinistrul Daea a făcut cumpărături în două pieţe din Slatina
Articolul următorÎncă două medii de 10 în Dolj și Gorj, după contestații