Contractul de finanțare din fonduri europene pentru modernizarea unui tronson cu lungimea de peste 12 kilometri din drumul 561B Segarcea – Zăval, din județul Dolj, a fost semnat, proiectul fiind implementat în parteneriat cu Agenția pentru Infrastructură Rutieră din Bulgaria. 

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a menționat că valoarea totală a acestui proiect este de 9.000.000 de euro, jumătate din sumă fiind pentru obiectivul ce privește investiția din Dolj.  

„Continuăm o colaborare de succes cu parteneri instituționali de pe celălalt mal al Dunării, o relație care, de-a lungul timpului, s-a tradus în implementarea a numeroase demersuri comune, cu un puternic impact pozitiv pentru comunitățile noastre, în diverse domenii, precum infrastructură rutieră, gestionarea situațiilor de urgență, sănătate sau cultură. Este o conlucrare pe care am inițiat-o încă dinainte de aderare, prin programul PHARE, pe care am dezvoltat-o ulterior prin Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră 2007 – 2013 și care merge acum mai departe, prin Interreg V-A România – Bulgaria.

Acesta din urmă a presupus, din momentul lansării, o condiție particulară: indiferent de numărul proiectelor depuse și aprobate, un beneficiar nu putea avea simultan în curs de implementare mai mult de 4 demersuri. Cum specialiștii noștri de la Direcția de Afaceri Europene au folosit fiecare șansă de a obține finanțare europeană prin acest program, unele inițiative – printre care și cea care viza tronsonul dintre Segarcea și Drănic al drumului județean 561B, cu o lungime de peste 12 kilometri – au intrat pe lista de așteptare.

Recent, s-a decis să se renunțe la această regulă, astfel că am putut semna contractul de finanțare pentru acest proiect depus în parteneriat cu Agenția pentru Infrastructură Rutieră din Bulgaria, cu valoarea totală de aproape 9 milioane de euro, din care peste jumătate revine investiției realizate în Dolj“, a precizat Prioteasa.

Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a prezentat principalele demersuri pe care administrația județeană le are în derulare în domeniul transporturilor, subliniind totodată și beneficiile importante pe care acestea le generează în plan economic.

„În ciuda restricțiilor și a dificultăților aduse de starea de urgență, Consiliul Județean își continuă absolut toate investițiile planificate. Doar dacă ne uităm către domeniul transporturilor, constatăm că avem lucrări în plină desfășurare pe 6 șantiere diferite: trei drumuri finanțate prin PNDL II, unul prin programul Interreg V-A România – Bulgaria, un altul din bugetul propriu al instituției noastre, precum și demersul de extindere a terminalelor de plecări și de sosiri de la Aeroportul Internațional Craiova.

Acestora li se va adăuga, cel mai probabil chiar de luna aceasta, modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate, apoi, pe măsură ce se vor finaliza licitațiile publice pentru desemnarea constructorilor, cele 2 tronsoane ale DJ 561A Giurgița – Băilești – Plenița – limita județului Mehedinți, precum și sectorul Horezu Poenari – Drănic al DJ 561B. Este și o modalitate prin care contribuim la o redresare atât de necesară în această perioadă deloc ușoară, alimentând economia cu fonduri consistente, care asigură salarii și locuri de muncă, iar pe termen mediu și lung îmbunătățirea rețelei rutiere încurajează dezvoltarea afacerilor în zonele deservite de drumurile reabilitate.  

Ca și în cazul celui de-al doilea tronson al DJ 561B, și proiectul pentru segmentul dintre Segarcea și Drănic, pentru care a fost semnat recent contractul de finanțare, include o serie de soluții moderne pentru creșterea siguranței în trafic, dacă ar fi să ne referim la afișajele electronice alimentate cu panouri solare, destinate să îi avertizeze pe șoferi în privința vitezei, la marcajele rezonatoare sau la montarea balustradelor cu triunghiuri reflectorizante, care oferă o vizibilitate mai bună pe timpul nopții“, a menționat Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.

Proiectul „Montana – Dolj: acces mai bun, comunități mai apropiate“, finanțat în cadrul programului Interreg V-A România – Bulgaria, are o valoare totală de 8.797.763,49 euro, din care 4.459.979,57 euro reprezintă suma care revine activităților implementate de către Consiliul Județean Dolj.

 

Articolul precedentDolj: Urmărit în trafic de către polițiști. Un tânăr este cercetat penal pentru că s-a urcat la volan neavând permis de conducere
Articolul următorBărbat din Dolj cercetat după ce a mințit vameșii. A vrut să scape de carantină